Ameliorarea gramineelor și leguminoaselor perene de pajiști
Scopul:
– crearea de noi soiuri cu potenţial ridicat de producţie, de calitate şi de adaptare la diferite condiţii ecologice, tehnologice şi de valorificare, în condiţii de mediu într-o continuă schimbare;
Principalele obiective de ameliorare a speciilor de graminee şi leguminoase perene de pajiști :
– palatabilitate şi digestibilitate ridicate, conţinut ridicat în hidraţi de carbon solubili şi proteine, conţinut redus în constituenţi ai pereţilor celulari;
– pretabilitate la diverse moduri de folosire: fâneaţă, păşune, siloz, gazon, mixt, reconstrucţie ecologică;
– adaptabilitate, plasticitate ecologică ridicată;
– rezistenţă la factori de stres: boli, dăunători, secetă, îngheţ etc.;
– grade diferite de precocitate, pentru alcătuirea de conveiere de pajişti;
– competitivitate adecvată pentru alcătuirea amestecurilor simple sau complexe de pajişti;
– randament ridicat de fixare simbiotică a N atmosferic